Stichting Stolpersteine Noordwijk

Gepubliceerd door stolpersteinenoordwijk op

PLAATSING

Op woensdag 29 september 2021 zullen de stenen in bijzijn van de burgemeester, nabestaanden en belangstellenden worden gelegd.

De eerder geplande datum ging in verband met corona niet door.

 

Waarom Stolpersteine in Noordwijk?

We zijn van mening dat struikelstenen aanzetten tot nadenken. Je kunt ze zomaar tegenkomen, wandelend door je eigen dorp. Een subtiel gebaar om de herinneringen aan de slachtoffers van de Holocaust levend te houden.

  • Bestuur Stichting Stolpersteine Noordwijk

Wat zijn Stolpersteine?

Een Stolperstein – struikelsteen in het Nederlands – is een gedenksteen voor de slachtoffers van de Holocaust. Het is een klein steentje van 10 bij 10 cm met een messing bovenplaatje.

De struikelsteen ligt voor het huis waar vandaan het slachtoffer is afgevoerd. Je struikelt er niet letterlijk over, je struikelt erover met je hart. Om de steen te kunnen lezen, moet je je buigen. Een eerbetoon aan het omgekomen slachtoffer, aldus de bedenker Gunter Demnig.

In de onderstaande video: hoe worden Stolpersteine gemaakt?

Gunter Demnig

Gunter Demnig (Berlijn, 1947) is een Duitse kunstenaar. In 1992 plaatste hij de eerste Stolperstein in Keulen om de deportatie van Roma en Sinti te herdenken. Inmiddels heeft hij samen met zijn team door heel Europa meer dan 75.000 struikelstenen (Stolpersteine) gelegd om de herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust levend te houden.

 

 

Terug naar de voorpagina

Categorieën: stichting stolpersteine