29 september 2021 plaatsing Stolpersteine

Gepubliceerd door stolpersteinenoordwijk op

PLAATSING

Op woensdag 29 september 2021 zullen de stenen worden gelegd. Belangstellenden zijn welkom. We hanteren de coronaregels van de Rijksoverheid. De vijf adressen liggen verspreid door het dorp. Noordwijkers raden we aan op de fiets te komen.

Schema van de dag

14.00 – Vertrek bus vanaf parkeerterrein Woonzorgpark Willem van den Bergh (‘s Heeren Loo), Zwarteweg 20, Noordwijk. De bus is bedoeld voor mensen die slecht ter been zijn. RSVP via info@stolpersteinenoordwijk.nl

14.15 – Plaatsing Stolperstein (1) voor Mannes Tromp in de Ludolph Berkemeierstraat 16.
14.30 – Plaatsing Stolpersteine (3) voor de familie Mendels op de Quarles van Uffordstraat 74.
14.45 – Plaatsing Stolpersteine (5)voor de familie Coltof en Samuel Kahn bij Villa de Duinen, Oude Zeeweg 74.
15.00 – Plaatsting Stolperstein (1) voor Alex Meijler op de Atjehweg 10.
15.30 – Plaatsing Stolpersteine (3) voor Rebecca Opdenberg, Robert Zodij en Samuel van der Kloot op het terrein van ‘s Heeren Loo.

16.00 – Bijeenkomst, omlijst met muziek. Sprekers: burgemeester van Noordwijk Wendy Verkleij en rabbijn Marianne van Praag. Locatie: Plein 6 (restaurant ‘s Heeren Loo), Zwarteweg 20 Noordwijk.

17.00 – Afsluiting.

 

Waarom Stolpersteine in Noordwijk?

We zijn van mening dat struikelstenen aanzetten tot nadenken. Je kunt ze zomaar tegenkomen, wandelend door je eigen dorp. Een subtiel gebaar om de herinneringen aan de slachtoffers van de Holocaust levend te houden.

  • Bestuur Stichting Stolpersteine Noordwijk

Wat zijn Stolpersteine?

Een Stolperstein – struikelsteen in het Nederlands – is een gedenksteen voor de slachtoffers van de Holocaust. Het is een klein steentje van 10 bij 10 cm met een messing bovenplaatje.

De struikelsteen ligt voor het huis waar vandaan het slachtoffer is afgevoerd. Je struikelt er niet letterlijk over, je struikelt erover met je hart. Om de steen te kunnen lezen, moet je je buigen. Een eerbetoon aan het omgekomen slachtoffer, aldus de bedenker Gunter Demnig.

In de onderstaande video: hoe worden Stolpersteine gemaakt?

Gunter Demnig

Gunter Demnig (Berlijn, 1947) is een Duitse kunstenaar. In 1992 plaatste hij de eerste Stolperstein in Keulen om de deportatie van Roma en Sinti te herdenken. Inmiddels heeft hij samen met zijn team door heel Europa meer dan 75.000 struikelstenen (Stolpersteine) gelegd om de herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust levend te houden.

 

 

Terug naar de voorpagina

Categorieën: stichting stolpersteine