Alex Meijler (Atjehweg)

Gepubliceerd door stolpersteinenoordwijk op

Lees meer over Alex Meijler.

Alex Meijler

Geboren: 30 oktober 1919

Gefusilleerd: 3 april 1945 in Rotterdam
Leeftijd: 25

Alex ligt begraven op de Verzetsstrijdersafdeling op de Algemene begraafplaats van Crooswijk, Rotterdam. Op de Rotterdamse Hoflaan staat een gedenksteen met zijn naam en de andere gefusilleerden.

Naar Noordwijk

De familie Meijler woont in de jaren dertig in Den Haag, maar voelt zich er door de toenemende oorlogsdreiging niet langer veilig. Vader Meijler vindt in Noordwijk een geschikt stuk bouwgrond. In samenwerking met een architect ontwerpt hij zelf een huis op de Atjehweg: een grote villa, compleet met laboratorium en een bomvrije kelder.

De angst blijft. Zo slaapt vader Meijler steevast met een vluchttas naast zijn bed en gaat hij in op het advies van de plaatselijke dominee om zijn gezin te laten dopen.

Onderduiken

Tijdens de eerste oorlogsjaren reizen de kinderen Alex en Lilly dagelijks met de Blauwe Tram van Noordwijk naar Leiden. Alex studeert aan de HBS, Lilly bezoekt het Stedelijk Gymnasium.
Jan Vroom is bestuurder op de Blauwe Tram. Wanneer hij in augustus 1942 hoort dat Lilly en Alex zich moeten melden voor een werkkamp, is hij bereid de kinderen en hun oma in huis te nemen.

In het verzet

Alex vindt het lastig om werkloos toe te zien hoe anderen voor hem hun leven in de waagschaal stellen en meldt zich aan bij het Leids verzet. Hij wordt ingezet bij het verstrekken van voedsel en het verzorgen van valse persoonsbewijzen aan onderduikers. Omdat de situatie bij de familie Vroom te gevaarlijk wordt, moet Alex op zoek naar een ander onderkomen. Dit vindt hij bij een psychiater.

Verraden

Zijn onderduikadres is bekend bij zijn aanstaande schoonmoeder. Ze wil niet dat haar dochter omgang heeft met een Joodse man, en stapt naar de Duitsers. Op 10 maart 1945 wordt Alex  gearresteerd en naar het Oranje Hotel gebracht in Scheveningen.

Gefusilleerd

Een maand later wordt de Utrechtse majoor Tetenburg door het verzet vermoord. Als represaille voor deze daad wordt Alex, op 3 april 1945 in Rotterdam, met tien medegevangenen en tien willekeurige voorbijgangers gefusilleerd.

Op de vliering

De rest van het gezin overleeft de oorlog dankzij verschillende onderduikplekken. Ze kunnen o.a. bij de familie Zeegers op de vliering terecht in Nieuw Millingen.

Terug naar Noordwijk

Na de oorlog kunnen ze niet direct terug naar Noordwijk, omdat het huis, met nog twee andere huizen, is gevorderd door de intendant van de Koningin. Geen van de drie woningen voldoet echter aan de wensen van de Koningin.

De familie kan eindelijk terug naar huis.

Terug naar de voorpagina

Categorieën: Alex Meijler