Mannes Tromp (Ludolph Berkemeierstraat)

Gepubliceerd door stolpersteinenoordwijk op

Lees meer over Mannes Tromp.

Mannes Tromp

Foto: Mannes staat in het midden op de achterste rij


Geboren: 9 april 1918, Groningen.
Beroep: laborant bij Sikkens Lakfrabrieken NV
Vermoord: 22 oktober 1942, Auschwitz
Leeftijd: 24

Uit Groningen

In 1938 moet Mannes, zoon van een Groningse veehandelaar, in militaire dienst. Die vervult hij in Groningen, Velsen-IJmuiden en Den Haag. Hij is werkzaam  bij Sikkens Lakfabrieken N.V. in Groningen. Wanneer deze fabriek naar Sassenheim verhuist, verhuist het personeel mee. Mannes komt te wonen in door Sikkens geregelde huisvesting in Noordwijk, later bekend als ‘de Groningse buurt’. Hij woont op Ludolph Berkemeierstraat 16, destijds nog een deel van de Zoutmanstraat.

Goede Wilskracht Sterkt!

Al in Groningen werd er door het personeel van Sikkens gevoetbald. Die traditie zetten de jongens in Sassenheim voort. Ze richten G.W.S. op: Goede Wilskracht Sterkt! Oorspronkelijk GW Sikkens, maar dat mocht op een zeker moment niet meer.

Auschwitz

In het personeelsblad van Sikkens valt te lezen dat Mannes Tromp, werkzaam op de afdeling Centraal Laboratorium op 14 augustus 1942 is vertrokken. We weten dat hij op 15 augustus 1942 aankomt in Westerbork, net als zijn Noordwijkse plaatsgenoot Lodewijk Coltof. Op 17 augustus worden beide jongens op transport gesteld naar Auschwitz. Mannes overlijdt op 22 oktober 1942.

Van het grote Groningse gezin overleeft niemand de oorlog. Moeder Rosa de Jong, vader Meijer en de kinderen Louis, Salomon, Andries, Kaatje, Sara en Mannes komen om in Auschwitz, Aaltje en Arend in Sobibor. Louis en Salomon zijn slechts 12 en 13 jaar.

 

Terug naar de voorpagina

Categorieën: Mannes Tromp