Familie Mendels (Quarles van Uffordstraat)

Gepubliceerd door stolpersteinenoordwijk op

Lees meer over de familie Mendels.

Jacob Mendels
Geboren: 26 oktober 1902, Almelo
Beroep: koopman

Echtgenoot van: Leentje Mendels-de Jonge
Vermoord: 31 maart 1944 Auschwitz
Leeftijd: 41

Leentje Mendels-de Jonge
Geboren: 8 juli 1901, Vlagtwedde (Groningen)

Echtgenote van: Jacob Mendels

Beroep: verpleegkundige. Vroege werkkring: hoofdverpleegkundige voor Kinderziekenhuis Rotterdam voor chirurgieafdeling en waarnemend operatiezuster.

Vermoord: 10 september 1943, Auschwitz
Leeftijd: 42

Mirjam Mendels


Geboren: 18 februari 1942, Leiden

De advertentie is uit het Joodsche Weekblad

Vermoord: 10 september 1943, Auschwitz
Leeftijd: 1

Kindertehuis

In 1938 opent Leentje de Jonge het Kindertehuis Beatrix op de Quarles van Uffordstraat, bedoeld voor kinderen tot en met 14 jaar. Voor een verblijf in het tehuis is een doktersattest noodzakelijk. De advertentie hieronder is uit het Nieuw Israëlitisch Weekblad, 15 april 1938.

De laatste keer dat Leentje de Jonge adverteert is op 1 maart 1940, opnieuw in het Nieuw Israëlitisch Weekblad.

Na de oorlog voerde de gemeente Noordwijk een hernummering in van de Quarles van Uffordstraat. De familie woonde destijds op nummer 8 (nu nummer 74).

Kort in de Piet Heinstraat

Het gezin verbleef kort in de Piet Heinstraat, volgens de gemeente van 6 maart tot 1 juli 1942. We begrepen nooit waarom. Tot we het volgende mailtje ontvingen van de heer Dennis Peschier:

‘Als aanvulling kan ik u melden dat het huis van de familie Mendels enige tijd gevorderd is geweest door de Duitse strijdkrachten. Vanaf 4 maart 1942 t/m 14 mei 1942 is het gevorderd geweest als gemeubileerd huis door een eenheid met feldpostnummer 074181. Voor zo ver bekend is dit een niet bestaand nummer. Het is heel goed mogelijk dat dit 07481 moet zijn. Dit nummer duikt namelijk ook op bij de vorderingen van panden op Noord Boulevard 25, 25a en 28. Het eerder genoemde feldpostnummer behoorde toe aan 5. Batterie, Marine-Flak-Abteilung 813. Van deze eenheid is bekend dat het voornamelijk bij Hoek-van-Holland gestationeerd was. Onderzoek naar feldpostnummern is zeer lastig omdat de bestaande documentatie verre van compleet is.’

In tranen

In 1943 moet het gezin zich melden in Amsterdam. Mevrouw Mendels vraagt de eigenaar van een Noordwijks vervoersbedrijf of zij hen naar Amsterdam wil brengen.

Er is Leentje beloofd dat ze in Amsterdam als verpleegster aan het werk kan gaan in een ziekenhuis. De zussen van de eigenaar van het vervoersbedrijf naaien voor haar nog een snel verpleegsterskleding.

De eigenaar zelf vertrouwt het niet en waarschuwt Leentje om niet te gaan. Toch brengt één van zijn chauffeurs het gezin naar Amsterdam. Hier aangekomen wordt het gezin gelijk vastgezet, de kleine Mirjam wordt van Leentje afgenomen. De chauffeur keert in tranen terug naar Noordwijk.

Het gezin komt op 14 januari 1943 aan in Westerbork. Als aantekening op de registratiekaart  van Leentje lezen we dat ze een uitstekende indruk maakt.

Indruk: gaat zeer goed met publiek om, wil alles aanpakken.

Mogelijk heeft dit voor uitstel van transport gezorgd. Uiteindelijk vertrekt het gezin op 7 september 1943 naar Auschwitz. Leentje en Mirjam overlijden direct bij aankomst op 10 september 1943. Jacob Mendels wordt op 31 maart 1944 vermoord.

 

De jongste

Mirjam Mendels is het jongste Joodse slachtoffer uit Noordwijk. Wanneer ze in Auschwitz wordt vermoord, is ze nog maar 1 jaar oud.

 

Brieven uit Westerbork

Vanuit kamp Westerbork schreef de familie Mendels op de zogenaamde ‘schrijfdagen’ regelmatig brieven naar familie. Ze schrijven bijvoorbeeld hoe de kleine Mirjam al bijna gaat lopen. “Maar we forceren niets.” Ook vraagt de familie spullen op te sturen naar Westerbork, zoals chloor.

Bron: Joods Historisch Museum Amsterdam. We hebben toestemming ze op deze website te plaatsen.

De steentjes zijn van harte welkom voor onze voordeur

Helma Oudshoorn woont nu op het woonadres van de familie Mendels.

Toen ik voor het eerst hoorde dat er in ons huis een Joods gezin had gewoond, liep ik ineens heel anders door mijn huis. Dat deze mensen de deur achter zich dicht hadden getrokken zonder te weten wat hen te wachten stond, raakt me. De steentjes voor onze voordeur zijn dan ook van harte welkom. Echt heel bijzonder.”

Terug naar de voorpagina

 

Categorieën: Familie Mendels