Willem van den Bergh Stichting

Gepubliceerd door stolpersteinenoordwijk op

Lees over de weggevoerde bewoners van de Willem van den Bergh Stichting.

Robert Jacques Zodij

Geboren: 24 juni 1924

Vermoord: 23 april 1943. Sobibor

Leeftijd: 18

Eindstation Sobibor

Om de verhalen op te kunnen tekenen van de vermoorde Joodse Noordwijkers, zijn we uiteraard op zoek gegaan naar nabestaanden. Het kwam hard bij ons aan te moeten ontdekken dat er van sommige families helemaal niemand de oorlog overleefd heeft. Ook van Robert Jacques Zodij konden we geen nabestaanden vinden.

Toen Edith, een van onze bestuursleden, bij boekhandel van der Meer Eindstation Auschwitz van Eddy de Wind doorbladerde, was ze stomverbaasd zijn naam in het naschrift te zien staan. Eddy’s moeder was op 14 september 1938 met de vader van Robert getrouwd. Onze Robert bleek een stiefbroer van Eddy de Wind te zijn!

Robert werd op 24 juni 1924 geboren in Den Haag. Vader Louis Zodij en moeder Esther Coelho kregen drie zoons: Joseph Samuel, Sylvain en Robert Jacques. In 1937 overleed Esther. Een jaar later trouwde Louis met Henriette Sanders, de moeder van Eddy de Wind. Tijdens de oorlog woonde Robert op de Willem van den Berghstichting in Noordwijk; een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Of Robert ook gehandicapt was of dat hij hier ondergedoken zat weten we niet. Louis en Henriette overleden in Auschwitz. Voor Joseph en Robert was Sobibor het eindstation. Robert overleed op 23 april 1943, hij werd slechts 18 jaar oud.

Op de foto hierboven zien we Robert Zodij met zijn stiefmoeder.

 

Samuel van der Kloot
Geboren: 2 juni 1932, Den Haag
Vermoord: 30 april 1943, Sobibor
Leeftijd: 10

Samuel is het enige kind van Samuel van der Kloot en Saartje Prins. Vader van der Kloot is fruithandelaar. Er is weinig over het gezin bekend. Omdat Samuel verstandelijk gehandicapt is, woont hij op de Willem van den Bergh Stichting. Samuel komt op 14 april 1943 aan in Westerbork. Op 27 april 1943 vertrekt hij naar Sobibor waar hij op 30 april 1943 om het leven komt. Zijn ouders komen beiden om in Auschwitz. Samuel is slechts 10 jaar oud geworden.

 

Rebecca Opdenberg

Geboren: 7 september 1905, Den Haag.

Vermoord: 27 januari 1943, Auschwitz.

Leeftijd: 37.

Rebecca vertrok met het Apeldoornsche Bosch transport van 22 januari 1943 naar Auschwitz.

Goedlachs en opgewekt

Volgens haar neef Jacques Opdenberg, die ons in de zomer van 2020 mailde, was zijn tante een goedlachse en opgewekte vrouw. De familie zegt verheugd te zijn met een Stolperstein in Noordwijk. ‘Een gepaste en uiterst eervolle herinnering’, aldus Jacques Opdenberg. Hij mailde ons het volgende:

‘Uit de verhalen van mijn moeder weet ik van Rebecca’s verstandelijke handicap. Ze was mongoloïde, we noemen dat nu het syndroom van Down. Rebecca was opgewekt en goedlachs van aard. Zij kwam uit een Joodse familie van drie broers en drie zusters, waarvan een broer, mijn vader en een zuster de oorlog overleefden. Waarom Rebecca ooit is overgeplaatst is naar Noordwijk weet ik niet, misschien vanwege de zeelucht.’

 Monument

Op het terrein van de Willem van den Bergh Stichting staat een monument voor de afgevoerde Joodse bewoners. Ook de namen van de directeur en de timmerman staan vermeld op de gedenksteen.

Directeur Jacob Jüch weigert mee te werken aan het registreren van de namen van de Joodse bewoners. Hij overlijdt in 1943 in concentratiekamp Sachsenhausen. De timmerman Johannes Molengraaf sterft in kamp Amersfoort.

 

Onderzoek

Heiman van Dam

Op dit moment doen we nog onderzoek naar Heiman van Dam, die in de Willem van den Bergh Stichting zou hebben gewoond, maar op het monument ontbreekt.

Dit is wat we tot nu toe weten:

Heiman van Dam, opgenomen in Willem van den Bergh Stichting, is net als de andere bewoners door de burgemeester van Noordwijk aangemeld als Joods ingezetene van Noordwijk.

Aan de betaling van de leges ( 1 gulden) kan echter niet worden voldaan door de moeder van Heiman, daar ze steun geniet.

Een briefwisseling tussen mej. D. van der Sluis (moeder van Heiman) en de burgemeester van Noordwijk mondt uit in een verzoek aan het Joods Kerkbestuur van Rotterdam. Op 25 maart 1941 verzoekt de burgemeester het bestuur de leges van Heiman van Dam te betalen, daar zijn moeder dit niet kan.

 

Heb je informatie Heiman van Dam, mail dan naar info@stolpersteinenoordwijk.nl

 

 

 

Terug naar de voorpagina