Familie Van Leeuwen (Erasmusweg)

Gepubliceerd door stolpersteinenoordwijk op

Lees meer over de familie Van Leeuwen.

Joseph van Leeuwen
Geboren: 13 juni 1884, Rotterdam
Echtgenoot van: Elizabeth van Leeuwen-van Straten
Beroep: directeur van de Papierhandel en Fabriek v/h Gebr.Cats aan de Goudsesinge.
Vermoord: 15 november 1942, Auschwitz
Leeftijd: 58

Elizabeth van Leeuwen-van Straten
Geboren: 20 juli 1892, Rotterdam
Echtgenote van: Joseph van Leeuwen
Vermoord: 5 november 1942, Auschwitz
Leeftijd: 50

Halfzussen

Elisabeth van Leeuwen-van Straten en Maria Oostra-van Straten zijn halfzussen.

Van Rotterdam naar Noordwijk

Joseph van Leeuwen en zijn vrouw Elisabeth zijn geboren en getogen in Rotterdam. Joseph van Leeuwen was directeur van de Papierhandel en Fabriek v/h Gebr.Cats aan de Goudsesinge. Het is niet bekend waarom ze naar Noordwijk zijn verhuisd. Aannemelijk is dat ze zich in hun vakantiewoning in Noordwijk veiliger voelden. Ze komen te wonen in de witte villa op Erasmusweg 1, tot 1962 trouwens Pickéweg genoemd.

Kinderen in Rotterdam

Joseph en Elisabeth hebben een dochter Pauline (1916) en een zoon Samuel Louis (1920), Boy genoemd. Pauline woont met haar man in Rotterdam. Het is niet duidelijk of Boy met zijn ouders mee verhuisd is naar Noordwijk. Wij vermoeden van niet.

Pauline overlijdt op 26-jarige leeftijd in Sobibor. Boy op 22-jarige leeftijd in Mauthausen. Alleen het kindje van Pauline overleeft de oorlog.

Boy

Hieronder het verhaal van Boy van Leeuwen (overgenomen van het Gedenkboek Mauthausen):

 

Boy en zijn vier jaar oudere zusje Pauline groeiden op in een zeer welgesteld milieu. Zijn jongensjaren bracht Boy door op de ‘s-Gravendijkwal, vanwaar de familie in 1938 verhuisde naar de ‘s-Gravenweg.

In datzelfde jaar deed Boy aan het Erasmiaans Gymnasium eindexamen bèta en ging hij in Delft wiskunde studeren. Na zijn eerste jaar zwaaide hij om en begon hij de studie aan de Economische Hogeschool in Rotterdam. Toen zijn ouders na de meidagen van 1940 naar Noordwijk verhuisden, bleef Boy in Rotterdam, waar hij vanaf dat moment op het Heemraadsplein woonde.

Totdat hem in 1941 het studeren verboden werd, leidde Boy het traditionele leven van een student. Hij was lid van het Rotterdams Studenten Gezelschap en had de gebruikelijke culturele en politieke interesses van een jonge intellectueel.

In 1942 besloot hij te proberen uit Nederland weg te komen en naar Zwitserland te gaan. Zijn vrienden, vrezend dat Boy niet de handigheid zou hebben om zich uit eventuele precaire situaties te redden, trachtten hem zijn plan uit het hoofd te praten. Zij drongen erop aan dat hij zou onderduiken en slaagden er zelfs in een adres voor hem te vinden. Op dat moment echter ontdekte Boy een nieuwe vluchtroute, die door anderen al met succes was beproefd. Hij kon als verstekeling op een schip naar Zweden gaan en hij besloot de kans te wagen. In de zomer was zijn vertrek geregeld en leek een veilig heenkomen in zicht. Maar Boy kwam nooit verder dan de Rotterdamse haven. Verraden door zijn contactman aan boord, werd hij door de SD opgewacht en gearresteerd.

Boy van Leeuwen werd overgebracht naar Amersfoort en vandaar gedeporteerd naar Mauthausen, waar hij, 22 jaar oud, om het leven werd gebracht.

Twee maanden eerder al waren zijn ouders vermoord in Auschwitz. Zijn zuster en haar man Louis Swartberg vonden in 1943 de dood in Sobibor. De enige van de familie die de oorlog overleefde, was hun jonge zoontje, dat zij op een onderduikadres in veiligheid hadden gebracht

 

Terug naar de voorpagina

 

Categorieën: familie van leeuwen